Contact 06 30 27 20 12 · mail@taff.nl
Zutphen, de Verloren Stad

Zutphen, de Verloren Stad

Zutphen is een van de oudste en best bewaarde steden van Nederland. Alom geroemd om de historische binnenstad en vele monumenten. Het Stedelijk Museum Zutphen is gehuisvest in zo’n monument. Het Broederenklooster is sinds de dertiende eeuw een beeldbepalend pand in het straatbeeld. Een straatbeeld dat op 14 oktober 1944 drastisch en dramatisch wijzigde. Geallieerde vliegtuigen bombardeerden de IJsselbrug om zo de Duitse munitietransporten te belemmeren. De brug werd echter nauwelijks getroffen, maar de noordwestelijke binnenstad des te meer. Het gevolg: bijna honderd doden, honderden gewonden, enorme verwoestingen en veel verdriet.

Dankzij de inzet van diverse media, waaronder een touchscreen op tafelformaat dat door meerdere gebruikers kan worden bediend, is het mogelijk om het verloren deel van Zutphen te hervinden. Buiten via de eerder geïntroduceerde Layarwandeling, maar nu ook in het museum. In de kelderruimte, die tijdens het bombardement diende als schuilkelder, kan de bezoeker door een deel van het getroffen gebied heenlopen dankzij een virtuele reconstructie. Door foto’s, film- en geluidsmateriaal, gepresenteerd in een bijzondere enscenering, wordt de bezoeker teruggevoerd naar de tijd voor, tijdens en na het bombardement. Hiernaast wordt binnenkort zichtbaar gemaakt dat Zutphen zich blijft ontwikkelen; met Noorderhaven verschijnt een eigentijdse aanvulling op de binnenstad.

Taff heeft de uitnodiging en een aantal audio- en videofragmenten voor de permanente tentoonstelling Zutphen, de Verloren Stad gemaakt.