Contact 06 30 27 20 12 · mail@taff.nl
Arie Kater

Arie Kater

Een bijzonder ontmoeting met Arie Kater en vrienden
Arie Kater – de kater komt later
10-10-2009 t/m 28-02-2010

Van 10 oktober 2009 tot en met 28 februari 2010 presenteerde het Museum Henriette Polak 88 de tentoonstelling Arie Kater – de kater komt later. Nova van Dijk, de kleindochter van Arie Kater, heeft in opdracht van de NPS een film gemaakt over Arie Kater. De film was aanleiding voor deze tentoonstelling en ging eind september in première tijdens het Utrechts Film Festival en werd uitgezonden tijdens het Uur van de Wolf (NPS). Zie de link hieronder. Het was de tweede keer dat het museum een tentoonstelling maakte rond deze kunstenaar. In 2004 was een overzichtstentoonstelling te zien van Kater’s werk en verscheen de publicatie ‘Arie Kater (1922 – 1977) Schilder’.

Film
In de film gaat Van Dijk op zoek naar de opa die zij nooit heeft gekend. Om de mens en de kunstenaar Kater te ontdekken, interviewt zij haar moeder, Kater’s dochter Marian van Dijk-Kater, en vijf kunstenaars die Arie Kater persoonlijk hebben gekend. In de gesprekken met Willem den Ouden, Jan Sierhuis, Peter van Straten, Aat Veldhoen en Peter Vos komt Kater naar voren als een begenadigd kunstenaar en een getroebleerd mens. De verschillende redenen waarom zij zich aangesproken voelen door Kater worden belicht, sommigen hebben een ode aan hem gebracht in de vorm van een kunstwerk.

Carrière
Kater’s carrière verloopt in eerste instantie voorspoedig. In de jaren zestig heeft hij zitting in diverse in diverse kunstadviescommissies en geniet hij aanzien als portrettist. Zijn portretten van onder andere acteur Ko van Dijk en minister-president Cals worden goed ontvangen. In 1971 wordt hij benoemd tot hoogleraar aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten. Het artistieke en maatschappelijke succes geeft Kater echter geen blijvende voldoening. Deze voldoening vond hij ook niet in zijn intense relaties met vrouwen en in de drank. “De kater komt later” is dan ook meer dan een woordspeling.

Tentoonstelling
Als kunstenaar bracht Arie Kater uiterst trefzeker de worsteling in beeld van mensen om overeind te blijven in relaties en de maatschappij. Het is het Museum Henriette Polak gelukt een tentoonstelling te maken met een selectie uit het oeuvre van Arie Kater, gecombineerd met een groot aantal kunstwerken van de kunstenaars uit de film van Nova van Dijk. De film is in verkorte vorm te zien in het museum gedurende de looptijd van de tentoonstelling.